پایگاه خبری دانشگاه بوعلی سینا- بسنا

تعداد بازدید: ۱۷۷۰
|
کد خبر: ۱۱۱۹
دکتر محمد خانجانی، عضو هیات علمی گروه گیاهپزشکی دانشگاه بوعلی سینا در مراسم آغاز بهره برداری و تولید کنه های شکارگر، گفت: با توجه به آنکه تعدد سم پاشی در گلخانه ها منجر به تولید محصول ناسالم می شود، یکی از روش های مؤثر برای تولید محصول سالم، استفاده از عوامل کنترل کننده طبیعی است؛ فلذا در همین راستا شرکت دانش بنیان عوامل مهار زیستی هگمتانه برای اولین بار در ایران قادر به تولید انبوه 3 گونه کنه شکارگر شده است.
تاریخ انتشار: ۱۰:۰۲ - ۲۵ شهريور ۱۳۹۷

به گزارش خبرنگار بسنا، دکتر محمد خانجانی، عضو هیأت علمی گروه گیاهپزشکی دانشگاه بوعلی سینا در مراسم آغاز بهره برداری و تولید کنه های شکارگر، بیان کرد: با توجه به آنکه تعدد سم پاشی در گلخانه ها برای مهار آفات، منجر به تولید محصول ناسالم و در نهایت به خطر افتادن سلامت جامعه مصرف کنندگان می شود، یکی از روش های موثر و سالم برای تولید محصول سالم، استفاده از عوامل کنترل کننده طبیعی یا حشرات و کنه هایی است که می توانند از آفات گلخانه ای تغذیه کنند؛ فلذا در همین راستا شرکت دانش بنیان عوامل مهار زیستی هگمتانه که در مرکز رشد و فناوری دانشگاه بوعلی سینا فعال است، برای اولین بار در ایران قادر به تولید انبوه 3 گونه کنه شکارگر شده است.

وی با تأکید بر لزوم استفاده بهینه از نهاده های کشاورزی در شرایط کم آبی کشور، اظهار داشت: از آنجا که شرایط مطلوب برای تولید محصولات گلخانه ای فراهم می شود، همین شرایط مطلوب برای حشرات و کنه های گیاه خواری که از محصولات گلخانه ای تغذیه می کنند، فراهم شده و منجر به ایجاد جمعیت زیادی از آفات گلخانه ای در کوتاه ترین زمان ممکن می شود که در اغلب موارد گلخانه دار برای جلوگیری از خسارت، با استفاده از سموم شیمیایی اقدام به کنترل و مهار آن ها می کند.

وی افزود: تا کنون سطوح اندکی از گلخانه های ایران اقدام به تولید محصولات سالم بدون استفاده از سموم شیمیایی می کرده اند که در همه موارد عوامل کنترل کننده بیولوژیک از خارج از کشور وارد می شده است، اما در حال حاضر پس از 8 سال تحقیق و پژوهش و با فراهم شدن عوامل بیولوژیک مورد نیاز گلخانه های منطقه و حتی کشور، این امر بومی سازی شده است.

دکتر خانجانی در ادامه ضمن یادآوری این مهم که محصولات کشاورزی آلوده به سموم شیمیایی سبب ایجاد تومورهای سرطانی در جامعه انسانی می گردد، گفت: از هر 3 گونه کنه شکارگر تولید شده می توان در عرصه گلخانه هایی که مشکل آفت دارند، بهره برد و با تولید آن ها در محیط آزمایشگاهی و سپس رهاسازی در گلخانه ها، قادر به تولید محصول بدون آلودگی به بقایای سموم شیمیایی خواهیم بود. به علاوه با آوردن تنوع زیستی در سیستم های زراعی، باغی و گلخانه ای، گامی موثر در حفظ محیط زیست برداشته می شود.

عضو هیأت علمی گروه گیاهپزشکی دانشگاه بوعلی سینا افزود: در حال حاضر کنه های شکارگر در 2 اتاقک رشد در بستر مصنوعی آزمایشگاه پرورش و تولید می یابند که در بسته بندی های حاوی "پانصدهزار کنه"، با طول عمر 38 روز، قابل عرضه به گلخانه داران می باشد و هر بسته می تواند تا 500 متر مربع از گلخانه را در ابتدای مراحل آلودگی به آفات پوشش دهد.

وی با ذکر این نکته که تنوع آفات گلخانه ای محدود است و نیز سایر امور مدیریتی و تمهیدات لازم مانند استفاده از توری ها بایستی انجام گیرد، خاطرنشان کرد: برخی از مزایای استفاده از آفت کش های طبیعی را می توان عدم ایجاد مقاومت در برخی از گونه های آفت ها، عدم آلودگی محیط زیست، حذف دشمنان طبیعی، ایجاد تنوع زیستی و مهم تر از همه تولید محصول سالم و عاری از آلودگی سموم شیمیایی نام برد.

خانجانی در پایان ضمن قدردانی از زحمات مهندس اسدی فیاض، مهندس آرام و نیز خانم دکتر خانجانی به عنوان نیروهای پرتلاش و متخصص آزمایشگاه در امر تولید و تحقیق و توسعه کار، از آغاز رهاسازی 3 نوع کنه تولیدی طی هفته آینده در دو گلخانه واقع در شهر همدان متعلق به آقایان زمانی و صفادوست، خبر داد.

خبرنگار: قاسمیه

عکس: محمدی


ارسال نظرات
نام:
ایمیل:
* نظر:
علم و فناوری