به گزارش دکتر حسن سالاریه گفت: با توجه به برنامه بنیاد ملی نخبگان مبنی بر هدفمند کردن و بهبود روال اعمال حمایتهای دانشجویی (جوایز تحصیلی) از دانشجویان مستعد تحصیلی در سال ۹۸-۹۷، پیش بینی شدهکه حداقل ۳۰ درصد از جوایز بنیاد در قالب شکل گیری و حمایت از هستههای پژوهشی (موسوم به برنامه شهید احمدی روشن) به دانشجویان برگزیده مقاطع مختلف تحصیص یابد.
معاون آیندهسازان بنیاد ملی نخبگان تاکید کرد: مبالغ کلی حمایتهای بنیاد نسبت به سالهای گذشته نه تنها کاهش نمییابد بلکه با توجه به شکل حمایتی طراحی شده از هستههای پژوهشی، این میزان افزایش نیز یافته است.
با همکاری و تعامل با ستاد کل نیروهای مسلح، مقرر شد افراد مشمول آییننامههای بنیاد ملی نخبگان با گذراندن پروژه تحقیقاتی، خدمت نظاموظیفه خود را طی کنند. در این تسهیل، فرد علاوه بر حضور در فضای واقعی تحقیق و پژوهش، به تواناییها و مهارتهای لازم برای کار تحقیقاتی در عرصههای مورد نیاز کشور دست مییابد؛ ضمن آنکه داشتهها و دانستههای خود را نیز برای رفع یکی از نیازهای کشور بکار بسته است.
سالاریه افزود: حمایت از دانشآموختگان برای ورود به شرکتهای دانشبنیان و یا گذراندن دورههای پسادکتری در یکی از دانشگاههای کشور، از دیگر امکانهایی است که برای فارغ التحصیلان برتر دانشگاهی در نظر گرفته شده است تا با این روند مسیر توانمندسازی و مهارتآموزی خود را به درستی طی کنند و به مرحلۀ اثرگذاری برسند؛ ضمن آنکه در این فرصت، افراد زمان کافی برای ارائۀ توانمندیهای خود را دارند و میتوانند به لحاظ شغلی نیز وضعیت خود را بهبود بخشند.
معاون آیندهسازان بنیاد ملی نخبگان با اشاره به اینکه اختراع یکی از فعالیتهای اثرگذار در رشد و طی مسیر نخبگی محسوب میشود، اظهار داشت: اختراع نیز یکی از شاخصههای بنیاد ملی نخبگان در شناسایی استعداد است که طی آن بنیاد هر ساله جشنوارههای منطقهای را تحت عنوان جشنواره رویش برگزار میکند و در ارزیابیها نیز از کمک فکری دانشگاه بهرهمند میشود. آمادهسازی اختراع برای ورود به بازار سرمایه، یکی از تسهیلات اعطایی در این بخش است.
وی ادامه داد: بنیاد به طور کلی از رویدادهایی که میتواند به طریقی فرد مستعد را شناسایی کند، در راستای توسعه روشهای شناسایی استقبال مینماید. و همواره سعی دارد این رویدادها را تشویق به برنامه ریزی و سوق دادن به سمت توانمندسازی برگزیدگان و افزایش اثر بخشی آنها نماید. نمونهای از این رویدادها، جشنواره خوارزمی، شیخبهایی، فارابی، سلمانفارسی و برخی دیگر از مسابقات و رقابتهای ملی است.
وی با بیان اینکه جذب فرایندی چندساله است، گفت: روند جذب بلافاصله پس از پایان تحصیل آغاز و تا تثبیت جایگاه فرد ادامه مییابد. در این بازۀ زمانی بنیاد ملی نخبگان با اعطای تسهیلات ویژه از دانشآموخته حمایت میکند تا به توانایی لازم برای حضور در بازارکار برسد.
سالاریه در ادامه با تأکید بر اینکه دانشگاه به عنوان بازوی فکری بنیاد ملی نخبگان عمل میکند و هیچ تصرفی در انتخاب مستعدانبرتر ندارد، تصریح کرد: بنیاد ملی نخبگان هیچ یک از وظایف خود را در حوزههای مختلف به دانشگاه واگذار نکرده است بلکه تلاش دارد در مسیر نخبگانی از ظرفیتها و پتانسیل دانشگاه برای خدماتدهی بهتر به اجتماع نخبگانی بهرهمند شود؛ یکی از بهترین نمونهها برای همکاری دانشگاه و بنیاد ارائه تسهیل ادامه تحصیل در دوره دکتری است که تحت عنوان جایزۀ شهید احدی به مشمولان آئیننامههای بنیاد ملی نخبگان اعطا میشود؛ البته سهمیه این جایزه ارتباطی با سهمیه دانشگاه ندارد.
وی با اشاره به لزوم توجه بیشتر به نخبگان، مفاخر و سرآمدان، خاطرنشان کرد: بنیاد ملی نخبگان در دوره جدید فعالیتهای خود، قطعاً نگاه جدیتری به حوزۀ سرآمدان و نخبگان خواهد داشت و تلاش میکند با برنامهریزی دقیق، ضمن پاسداشت خدمات علمی و فرهنگی این افراد ، زمینه را برای اثرگذاری بیشتر و بهینه این افراد در جامعۀ تخصصی فراهم کند.
سالاریه با اشاره به لزوم وجود پشتوانه و نگاه فرهنگی در برنامههای توانمندسازی و مهارتافزایی مستعدانبرتر و آیندهسازان، یادآور شد: تمام فعالیتهای بنیاد ملی نخبگان باید رویکرد و پیوست فرهنگی داشته باشد. به عبارت دیگر، علاوه بر برگزاری و اجرای برنامههایی مانند اردوهای جهادی و یا دوستعلمی، در دیگر برنامههای بنیاد ملی نخبگان نیز باید نگرش و رویکرد فرهنگی وجود داشته باشد تا فرد مستعد و آیندهساز، ضمن رسیدن به تواناییهای مدنظر، به لحاظ فرهنگی نیز رشد کند.
معاون آیندهسازان بنیاد ملی نخبگان در پایان با اشاره به تغییر سیستم سامانه فعالیتهای نخبگانی و راه اندازی سامانه سینا یادآور شد: دستاوردهای موجود در فضای وب هر ساله پیشرفت و توسعۀ چشمگیری دارند و هر بار محصول و یا خدمتی متفاوت و باکیفیتتر به بازار عرضه میشود؛ در همین راستا و برای پاسخگویی بهتر به تقاضا و نیاز اجتماع نخبگانی خاصه دانشجویان و دانشآموختگان، سامانۀ سینا توسط یکی از گروههای با تجربه در کشور طراحی شده و امروزه در خدمت مستعدانبرتر قرار گرفته است.
وی افزود: این سامانه ویژگیها و قابلیتهای بسیار بهتری برای آپلود اطلاعات و اصلاح فرایند دارد که این مهم سبب میشود هم کاربران بیرونی و هم کاربران داخلی در بنیاد به راحتی با آن کار کند؛ در واقع سامانۀ سینا منعطفتر از سامانۀ پیشین بنیاد ملی نخبگان (ثریا) است.