به گزارش بسنا و به نقل از ایرنا، در روزهای اخیر همه گیری سویههای مختلف کرونا که پی در پی در حال گسترش و سرعت انتقال بالا هستند، انجام واکسیناسیون برای مردم امید را به ارمغان آورده، اما سوالاتی مبنی بر اقدامات قبل یا بعد واکسن مطرح است.
تا کنون بیش از ۱۶ میلیون دُز در کشور تزریق شده و برخی متخصصان تغذیه میگویند برای تزریق واکسن به رژیم غذایی ویژهای نیاز نیست، اما مصرف برخی مواد غذایی به سلامت و افزایش کارایی سیستم ایمنی بدن در زمان واکسیناسیون کمک میکند تا بتوانید علایم و عوارض احتمالی ناشی از واکسیناسیون را به حداقل رسانده و سیستم ایمنی خود را تقویت کنید.
زمان تزریق واکسن ناشتا نباشید
به گفته این متخصصان، در زمان واکسیناسیون نباید ناشتا بود، زیرا ممکن است زمان تزریق واکسن دچار سرگیجه یا افت فشار شده و غش کنید، برای جلوگیری از بروز این مشکلات در هنگام واکسن زدن، لازم است صبحانه یا میان وعده سادهای مصرف کرده و شب قبل از واکسیناسیون نیز غذای سبک مانند سوپ حاوی مرغ، سبزیهای سبز تیره تازه (اسفناج، جعفری، کلم بروکلی) میل کنید. این موضوع به ویژه در مورد افرادی که ترس از آمپول زدن دارند باید رعایت شود و مصرف شیر، میوه، تخم مرغ، لقمه نان و پنیر (همراه با سبزیجات مثل گوجه فرنگی یا خیار) به عنوان صبحانه یا میان وعده قبل از تزریق واکسن توصیه میشود.
قبل از تزریق واکسن خواب خوب و راحتی داشته باشید
زهرا عبداللهی مدیرکل دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در این زمینه میگوید: شب قبل از واکسیناسیون خواب خوب و راحتی داشته باشید و بهداشت خواب را رعایت کنید، خواب کافی و آرام یکی از رازهای سلامت و طول عمر افراد همراه با زندگی با نشاط است و نقش مهمی در آماده سازی سیستم ایمنی بدن و تقویت آن ایفا میکند.
وی میافزاید: خواب خوب، آرام و پیوسته به دفع مواد زاید از بدن کمک میکند، از کار کردن با هرگونه دستگاه الکترونیکی همچون گوشی همراه و رایانه و تماشای طولانی مدت تلویزیون از حداقل یک ساعت قبل از خواب تا حد امکان پرهیز کنید. این کار باعث میشود بتوانید خواب راحت و عمیقی داشته باشید و بدن در آرامش کامل تا صبح استراحت کند.
قبل و پس از واکسن کدام مواد غذایی را بیشتر بخوریم؟
وی تصریح میکند: قبل و بعد از واکسیناسیون مقدار زیادی آب و مایعات بنوشید، تامین آب بدن به میزان کافی قبل و بعد از تزریق واکسن کووید-۱۹ بسیار مهم است، مصرف مایعات کافی نه تنها سبب عملکرد بهتر بدن در شرایط واکسیناسیون میشود، بلکه از افت فشار خون در افرادی که معمولا ترس از آمپول و یا واکسن دارند نیز جلوگیری میکند.
عبداللهی تصریح میکند: افرادی که مبتلا به بیماریهای قلبی - عروقی، فشار خون بالا یا بیماریهای ریوی هستند در خصوص میزان مصرف مایعات باید با پزشک خود مشورت کنند، مواد غذایی آبدار مانند میوه ها، سبزی ها، انواع سوپ و آبگوشت علاوه برکمک به تامین آب بدن، سیستم ایمنی بدن را نیز تقویت میکنند، به ویژه در صورت ایجاد تب بعد از واکسیناسیون، توصیه میشود مایعات و غذاهای آبدار به میزان فراوان نوشیده و میل شود.
وی تاکید میکند: نوشیدنیهای شیرین مانند آب میوههایی که دارای قند افزوده هستند و شربتهای شیرین و نوشابههای گازدار موجب تضعیف سیستم ایمنی و اختلال در عملکرد آن میشوند. مصرف آب میوه تازه و طبیعی، دوغ کم نمک و بدون گاز، شربتهای خانگی کم شیرین نیز برای تامین آب بدن مناسب هستند.
عبداللهی ادامه میدهد: اضافه کردن چاشنیهایی مثل زنجبیل، نعناع فلفلی، دارچین، فلفل، زرد چوبه، سیر و پیاز در تهیه غذا به دلیل خاصیت ضد التهابی توصیه میشود همچنین ماهیهای چرب مانند ماهی آزاد، ساردین، شاه ماهی، قزل آلا، کپور و روغن کبد ماهی بیشترین امگا ۳، عامل ضد التهابی دارند.
خوردن سبزی و میوه فراموش نشود
وی اضافه میکند: مصرف روزانه سبزیجات و میوهها که دارای آنتی اکسیدانها شامل روی، سلنیم، ویتامین A و ویتامین C بوده، قبل و پس از واکسیناسیون همراه با وعدههای غذایی و در میان وعدهها توصیه میشود و منابع غذایی پروتئینی حاوی ریز مغذیهایی مانند روی و سلنیوم هستند که با خاصیت آنتی اکسیدانی به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک میکنند. شیر و لبنیات شامل ماست، پنیر و کشک نیز علاوه بر تامین کلسیم و فسفر، از منابع تامین پروتئین نیز هستند.
قبل و بعد از واکسیناسیون از چه غذاهایی پرهیز کنیم؟
وی یاد آور میشود: مصرف فست فودها، غذاهای چرب، سنگین و پرنمک و تنقلات شور و نوشیدنیهای خیلی شیرین موجب تضعیف سیستم ایمنی شده و زمینه را برای ابتلا به بیماریها از جمله کرونا فراهم میکند و همواره باید از مصرف بی رویه آنها پرهیز و توصیه میشود به منظور عملکرد بهتر سیستم ایمنی بدن، قبل و پس از واکسیناسیون از مصرف این گونه غذاها خودداری کنید.
عبداللهی ادامه میدهد: منابع غذایی حاوی B ۱، B ۶ و B ۱۲ شامل غلات کامل، گوشت، تخم مرغ و شیر و لبنیات و شربت عسل با کنترل قند خون در افراد دیابتیک و بیماران سرپایی، به کنترل ضعف و بی حالی کمک میکنند. افزودن دارچین و زنجبیل و سیاهدانه به غذاها در این موارد توصیه میشود.
فرشته فزونی متخصص تغذیه نیز در این زمینه میگوید: تامین آب بدن به میزان کافی قبل و بعد از تزریق واکسن کرونا بسیار مهم است و مصرف مایعات کافی نه تنها سبب عملکرد بهتر بدن در شرایط واکسیناسیون میشود، بلکه باعث جلوگیری از افت فشار خون در افرادی میشود که معمولا ترس از آمپول و یا واکسن دارند.
وی ادامه میدهد: نوشیدنیهای شیرین مانند آب میوههایی که دارای قند افزوده هستند و شربتهای خیلی شیرین، نوشابههای گازدار و بطور کلی همه نوشیدنیهای خیلی شیرین موجب تضعیف سیستم ایمنی و اختلال در عملکرد آن میشوند و مصرف آب میوه تازه و طبیعی، دوغ کم نمک و بدون گاز، شربتهای خانگی کم شیرین نیز برای تامین آب بدن مناسب هستند.
فزونی تصریح میکند: مصرف موادمغذی حاوی انواع ویتامینها و مواد معدنی بویژه زینک، ویتامین A، ویتامین D و ویتامین C به سیستم ایمنی بدن کمک میکند و همچنین این به آن معنی نیست که مصرف مکملها سبب عملکرد بهتر واکسن میشود.